Onderbouw

In het schooljaar 2022-2023 werken we in de onderbouw met zes kleutergroepen en twee groepen 3, samen vormen we de unit 1/2/3. Op zowel het hoofdgebouw aan de Gangesstraat als aan de Rijnlaan zijn verticale groepen (1/ 2 gecombineerd). Per locatie zijn er drie groepen 1/2 en één groep 3.

Organisatie

De deuren gaan iedere dag om 8:20 uur open. De leerkracht staat bij de deur en begroet ieder kind persoonlijk. Er wordt elke dag, behalve maandag, gewerkt met een groepsdoorbroken spelinloop. Het kind mag dus kiezen in welk lokaal hij of zij gaat spelen. Om 08:45 uur gaan de kinderen terug naar hun eigen lokaal om de dag voort te zetten.

De groepen hebben allerlei hoeken in de klas en werken met een leerplein op de gang, waarin ook hoeken zijn verwerkt. Op het leerplein werkt groep 3 samen met de kinderen van groep 1/2. De groepen werken vanuit een gezamenlijk thema. Bij elk thema wordt er een passende themahoek gecreëerd, waarin de doelen van de groepen 1/2 als van groep 3 verwerkt kunnen worden.

Groep 1/2

Onze school onderschrijft een ontwikkelingsgerichte visie met betrekking tot het onderwijs aan jonge kinderen. Dit betekent dat het onderwijsaanbod aansluit bij de verschillende ontwikkelingsniveaus van de kinderen en hen steeds een stapje verder brengt in hun ontwikkeling (zone van de naaste ontwikkeling).Er wordt gewerkt naar aanleiding van thema’s, onderwerpen die dichtbij de belevingswereld van de kinderen staan (bijv. vakantie, de supermarkt, de dokter, sinterklaas enz.) en passen bij de ontwikkelingsniveaus en behoeften van de kinderen. De activiteiten hebben voor hen betekenis en ontwikkelingswaarde.Leren vindt vooral plaats in een functionele, ‘levensechte’ context en/of spel.We werken in hoeken. Er is ruimte voor zowel eigen initiatief van het kind als voor (be-)geleide opdrachten uit initiatief van de leerkracht. Uiteraard doen we naast de activiteiten in de hoeken en aan de tafels ook veel kleine-kringactiviteiten.

Groep 3

De indeling van de ochtenden

De ochtenden zijn gereserveerd voor rekenen en lezen. Na de spelinloop zetten de kinderen hun stoel in de kring. In de kring wordt onder meer gezongen en een Bijbelverhaal voorgelezen. Vervolgens wordt er door de hele school gerekend van 9.00 tot 10.00 uur. Tijdens de rekenles proberen we veel te doen aan bewegend en spelend leren. De kinderen zijn hierdoor actief bezig met de rekenstof.

Om 10.00 uur gaat groep 3 buiten spelen. Dit doen we lekker op het veld. Na een kwartier gaan ze naar binnen om te eten en drinken. De leerkracht leest dan voor. Vanaf 10.30 uur staat lezen op het rooster. In het eerste half jaar worden alle letters en klanken aangeboden en leren de kinderen klankzuivere woorden lezen, zoals ‘kat’. In onze leesmethode ‘Lijn 3’ neemt Ben Bus de leerlingen mee langs alle letters en klanken van leesstad. Vanaf ongeveer februari staan de leeslessen in het teken van het lezen van klank-onzuivere woorden en leren de kinderen ook langere zinnen en teksten lezen.

Om ook bij lezen actief en spelend bezig te zijn, organiseren we dagelijks een leescircuit, waarbij de kinderen in groepjes allerlei leesspelletjes spelen. Hierin is ook het Leerplein opgenomen.

De middagen

Ruimte voor creativiteit en thematisch werken. De middag leent zich bij uitstek voor thematisch werken en het ontwikkelen van creativiteit. Eerst hebben de kinderen een schrijfles en vervolgens gaan ze thematisch werken. Er is tijd voor spel in de hoeken, knutselen, bouwen en muziek. Ook besteden we in de middag tijd aan de thema’s van Lijn 3. Er is binnen de thema’s steeds veel ruimte voor zowel woordenschatontwikkeling als wereldoriëntatie. Het werken met thema’s waren de kinderen al gewend in de kleutergroepen. De reden waarom wij hiermee doorgaan, is om de overgang van groep 2 naar 3 te versoepelen.

Mocht een en ander u nog niet duidelijk zijn, stel gerust vragen.

 

Gangesstraat:

De rode lieveheersbeestjes groep – juf Suzanne v E
De blauwe dolfijnen groep – juf Anouk
De groene kikkergroep – juf Kim V (ma-di-vrij) en juf Bernadette (wo-do)
De gouden uilengroep – juf Lindsay
Ondersteuning Leerplein – meester Jeffrey en juf Robbin

Rijnlaan:

De gele kuikengroep – juf Desiree
De oranje vossengroep – juf Anita (ma-di-woe) en juf Ilona v H (do-vrij)
De paarse vlinderklas – juf Joëlle, juf Valery en juf Ilona v L
De zilveren monsterklas – juf Annelies B (ma-di) en juf Nathalie (woe-do-vrij)