Onderwijs in de groep 1 en 2

In het schooljaar 2020-2021 werken we in de onderbouw met 5 verticale groepen. Combinatiegroepen waarin zowel kinderen van groep 1 als groep 2 zitten. Groep A t/m C zitten in het gebouw aan de Gangesstraat, de groepen D en E zitten aan de Rijnlaan.

Onze school onderschrijft een ontwikkelingsgerichte visie met betrekking tot het onderwijs aan jonge kinderen. Dit betekent dat het onderwijsaanbod aansluit bij de verschillende ontwikkelingsniveaus van de kinderen en hen steeds een stapje verder brengt in hun ontwikkeling (zone van de naaste ontwikkeling).Er wordt gewerkt naar aanleiding van thema’s, onderwerpen die dichtbij de belevingswereld van de kinderen staan (bijv. vakantie, vriendjes, dokter, sinterklaas enz.) en passen bij de ontwikkelingsniveaus en behoeften van de kinderen. De activiteiten hebben voor hen betekenis en ontwikkelingswaarde.Leren vindt vooral plaats in een functionele, ‘levensechte’ context en/of spel.We werken in hoeken en aan tafels. Er is ruimte voor zowel eigen initiatief van het kind als voor (be-)geleide opdrachten uit initiatief van de leerkracht. Uiteraard doen we naast de activiteiten in de hoeken en aan de tafels ook veel kleine-kringactiviteiten.

Iedere kleutergroep heeft allerlei hoeken in de groep en een gedeelde huishoek, bouwhoek en leeshoek/verteltafel op de gang. De volgende hoeken zijn aanwezig in de groepen:Rekenhoek, taalhoek, fijne-motoriekhoek, bouwhoek, zand- en watertafel, computer, puzzel- en vormenhoek, kleur- , knutsel- , en tekenhoek, verteltafel met leeshoek (themahoek), constructiehoek.Groep 1/2 A - rood (de groep met het rode lieveheersbeestje)Groep 1/2 B - blauw (de groep met de blauwe dolfijn)Groep 1/2 C - groen (de groep met de groene kikker)Groep 1/2 D - geel (de groep met het gele kuiken)Groep 1/2 E - oranje (de groep met de oranje vos)

 

Zie voor meer specifieke informatie over de groepen